The Vibery press Logo
Bokomslag - Villrådiga resor till världens ände

Titel: Villrådiga resor till världens ände
Författare: Anders Falk

Format: Storpocket

ISBN: 9789189846623

Utkommer: 9:e april 2024

F-pris: 145 SEK

Villrådiga resor till världens ände

Av: Anders Falk

”Villrådiga resor till världens ände” kan både läsas som en sammanhängande roman, men lika gärna som ett antal fristående berättelser eller noveller. Varje berättelse skildrar människor som gör olika typer av resor - personer som av olika anledningar hamnar i omvärldens periferi, som medvetet eller omedvetet finner sin plats vid världens ände. I flera av berättelserna handlar det om rent geografiska platser, allt från Ankarede i norra Jämtland till La Rinconada i peruanska Anderna. Men i vissa fall rör det sig om helt andra
resor; personliga livsresor eller själsliga, inre resor.


I ett litet fiskesamhälle på Kerguelen - en vindpinad ödemarksö i de subantarktiska  delarna av Indiska Oceanen, sammanflätas berättelserna till en slutgiltig resa, inte bara till världens ände, utan kanske även till hela mänsklighetens slutpunkt och likt ett pussel faller bitarna från varje separat berättelse på plats.


Bland berättelsernas huvudpersoner märks bl.a. den anonyme och närmast mystifierade Broder Jarl och dennes aningen mer burduse vapendragare, Evert Larsson, som mot slutet även kallas för Hemmansägaren. I flera av berättelserna får läsaren lära känna Evert Larsson och följa med honom på flera märkliga resor tills han så småningom av en tillfällighet sammanstrålar med Broder Jarl som precis har förlorat sin son. Broder Jarl beslutar sig för att slutföra den livsuppgift som sonen mer eller mindre ofrivilligt tagit på sig och som blev hans fall. Tillsammans med Evert Larsson bildar de ett nytt världssamfund vars uppgift blir att finna en plats vid världens ände och där, med förenade krafter och okuvlig optimism, bygga upp ett nytt samhälle från grunden, allt medan omvärlden oundvikligen faller samman.

Vibery Press

The Vibery Group - © All rights reserved 2023